Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

All'ima

Nimi All'ima "Alma" Rotu, sukupuoli Amerikanponi, tamma
Syntymäaika 06.02.2007, 10v. Säkäkorkeus 137cm
Rekisterinumero VH16-002-0005 Omistaja Iiris VRL-12634
Koulutustaso HeB, 90cm Ex-omistaja Oonaroosa VRL-14203
Painotus esteratsastus Kasvattaja All'sevm

» KUVAGALLERIA

★ Palkittu First Champion 16.06.2017

All'ima on huomiota herättävän värinen pilkkuponi. Ikävä kyllä suloinen ulko-olemus ei ole tällä(kään) kertaa tuonut mukanaan kilttiä luonnetta. Alma tekee jekkuja tuontuosta hoitajansa iloksi, ja tuntuu keksivän viikottain uuden tempauksen arkea viihdyttämään. Varustettaessa saa siis olla tarkka, ettei tamma iske hampaitaan takalistoosi tai kuovi lattiaa esiin purujen seasta vimmatusti kuopiessaan ja mieltään osoittaessaan. Prinsessa on vähän liian hyvään totutettu ja jos jokin ei mene sen mielen mukaan, koetellaan hermoja varmasti koko loppupäivä.

Kouluponina Alman takapää lentää useasti uusilla jos tutummillakin ratsastajilla, lähinnä testaamisen vuoksi. Jos onneton ratsastaja lentää selästä, on selvä vissi että poni jatkaa kiukuttelua ja pomottelua koko loppuratsastuksen. Äkkinäiset suunnanvaihdokset puhumattakaan ripeistä pukkipystyynnousu -sarjoista onnistuu tältä pilkukkaalta ponilta, kun Alma pääsee tarpeeksi niskan päälle.

Jos taaskin ratsastaja osaa olla heti napakka ja saa Alman työskentelemään, on kyseessä loistoponi. Tamma on herkkä suustaan, samoin kyljistään ja liikkuu helposti askellajista toiseen. Taitavankin työskentelyn välissä Alma kyllä kerkeää jakaa piruuttaan pikkupukein, mutta meno ei ylly niin rajuksi kun ponille on näytetty kaapin paikka heti alusta alkaen.

Esteet ovat selvästi olleet Alman juttu jo varsasti lähtien, kun se pienenä koikkelehtivana varsana karkasi jokaisesti matalammasta aidasta ylitse hyppäämällä. Tamma osaa rytmittää askeleensa hyvin esteiden väliin ihan ilman ratsastajan apua, ja hyppää korvat hörössä lähes jokaisen sen eteen tungettavan esteen. Neito on pienestä pitäen ollut hyvin luottavainen erikoisesteitä kohtaan, vaikkakin piruuttaan ottaa kieltoja jos ratsastajan keskittyminen herpaantuu yhtään.  Vaikka Alma on huomattavasti kiltimpi esteitä hypätessä, ei silti osa uskalla selkään ponin kuumuessa aikalailla.

Alman hyppy on ponimainen, ja se lähtee mieluummin liian kaukaa kuin läheltä hyppyyn. Alman on sanottu olevan paljon kivempi hypätessä kuin kouluillessa, vaikka neiti osaa osoittaa mieltään esimerkiksi raipasta ja turhasta hätiköinnistä selässä pukein ja kielloin.

Maastossa Alma on melkoinen ruutitynnyri. Laukkarallittelut ovat ehdottomasti parasta, eikä tämä tamma olekaan rauhallisia sunnuntaikävelyjä varten. Alma maastoilee niin yksin kuin porukassa, joskin saattaa innostua liiaksi kavereiden kanssa liikuttaessa.

Suku

i. Implon EF ii. Safflon EF
ie. tuntematon
e. Allwiwed ei. tuntematon
ee. tuntematon

Kilpailut

KRJ - 15 sijoitusta ERJ - 5 sijoitusta

13.05.2016 - kutsu - HeB - 5/30
14.05.2016 - kutsu - HeB - 5/40
15.05.2016 - kutsu - HeB - 3/30
15.05.2016 - kutsu - HeB - 1/30
17.05.2016 - kutsu - HeB - 5/40
17.05.2016 - kutsu - HeB - 3/40
21.05.2016 - kutsu - HeB - 5/40
01.07.2016 - kutsu - HeB - 4/30
13.07.2016 - kutsu - HeB - 5/40
13.07.2016 - kutsu - HeC - 1/30
16.07.2016 - kutsu - HeB - 6/40
16.08.2016 - kutsu - HeB - 5/40
17.08.2016 - kutsu - HeB - 2/40
03.10.2016 - kutsu - HeB - 6/40
04.10.2016 - kutsu - HeB - 2/40

25.04.2016 - kutsu - 90cm - 5/30
01.05.2016 - kutsu - 90cm - 2/30
18.06.2017 - kutsu - 90cm - 2/13
21.06.2017 - kutsu - 90cm - 4/21
30.06.2017 - kutsu - 90cm - 2/21


 

Näyttelyt
20.07.2017 - kutsu - Piirretyt Ponit - 1/3 "No kuka nyt voi vastustaa hurmaavia pilkkuja ja pinkkejä varusteita? Ei ainakaan tämä tuomari! Poni oli ihanan reipas (vähän liiankin reipas, sillä nousi pari kertaa pystyyn) kehässä, mutta toimi toisaalta koko porukan ja yleisön yleisenä viihdyttäjänä! Ja mikä parasta, se muistutti aivan hälyttävän paljon ponia, jonka kunniaksi nämä näyttelyt järjestettiin, joten voittaja ei olisi selvempi valinta voinut olla!"

Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä | 27.11.2016 | Alman Koeratsastus (kirjoittanut omistaja) Olimme Oonaroosan kanssa sopineet, että menisin tänään kokeilemaan hänen myynnissä olevaa pikkuponitammaa. Heti, kun näin sen kuvia netistä ja luin hieman sen luonteesta tiesin, että tuon minä haluan. Tamma vaikuttaa niin täydelliseltä. Sen ulkonäkökin oli tietenkin plussaa, koska kukapa voisi vastustaa pilkullista satuponia?

Saavuin perille ja sain mennä hakemaan ponin ihan itse tarhasta, jotta tietäisin miten se käyttäytyy myös silloin. Tamma nökötti nurkassa, eikä ollut ollenkaan kiinnostunut lähtemään mukaani. Kävelin kuitenkin reippaasti sen luo ja laitoin sille pinkin riimun päähän. Se ei vastustellut, muttei ollut kovin iloinenkaan. Talutin sen karsinaan ja sidoin kiinni, koska se ei kuulemma ollut kovin kiltti hoitaa. Harjaus sujui hyvin, tosin kovin läheltä päätä ei saanut harjata, jos ei halunnut hampaita käteensä. Kavioita puhdistaessa meni tovi, mutta sain nekin kuitenkin puhtaiksi. Oonaroosa neuvoi minua laittamaan ponille estevarustuksen, koska saisin myös hypätä kokeeksi ponilla. Laitoin sille suojat jalkoihin. Satulointi sujui hyvin, jos toimi rauhallisesti. Vähän Alma pullisteli, mutta vyö meni helposti kiinni. Laitoin tässä välissä itselleni kypärän päähän ja sitten olivatkin vuorossa kuolaimet. Alma ei olisi millään halunnut ottaa kuolaimia, mutta lopulta saimme ne Oonaroosan kanssa yhteistuumin ponin suuhun. Sitten olimmekin valmiita ratsatukseen.

Talutin ponin keskelle kenttää, jossa kiristin vielä satulavyön ja nousin kyytiin. Aloitin kävelemällä alkukäynnit pitkin ohjin ja samalla Oonaroosa kertoi minulle vähän millainen Alma on ratsastaa: "Se testaa aina uusia ratsastajia ja välillä vähän tutumpiakin. Sille pitää oikeasti näyttää heti alussa, että kuka määrää. Muuten ratsastuksesta ei tule yhtään mitään. Jos sen ratsastaa hyvin avuille niin se on todella mukava ratsastaa. Herkkä suustaan ja kyljistään, mutta aina niitä pukkeja mahtuu mukaan. Esteponina Alma on taitava ja ratsastajan tehtäväksi jää oikeastaan ohjaaminen ja jarruttelu, poni hoitaa kaiken muun." Aloitimme käynnin jälkeen ravailemalla ihan päätyihin ympyröitä. Alma teki välillä omia sivuloikkia ja pukkeja, mutta en kuitenkaan pudonnut kyydistä. Kun komensin sitä muutaman kerran vähän napakammin raipan kanssa, se alkoi kuuntelemaan minua ja liikkui enemmän takajaloillaan. Laukassa poni heitteli pukkeja vähän joka välissä ja muutaman kerran otti ritolat, kun en ollut ihan hereillä. Se alkoi kuitenkin pikku hiljaa olla parempi ja parempi, joten otin sillä muutaman hypyn. Otin rauhallisen laukan ja ohjasin tamman keskelle estettä. Se hyppäsi innoissaan, vaikkakin hieman vauhdikkaasti.

Se oli kyllä todella kiva ratsastaa ja tunnin jälkeen olin vieläkin varmempi, että haluan sen. Vaikka mukaan oli mahtunut jos jonkinlaista kommellusta, mutta Almassa oli vain sitä jotain, mikä teki siitä niin ihanan. Sanoin Oonaroosalle, että kyllä haluaisin osta sen ja samalla teimmekin sitten kaupat ja sovimme kaikki asiat valmiiksi.

Valmennus | 25.06.2017 | Kouluvalmennus (kirjoittanut Hallim Equestrian Centre) Valmennettavat ratsukot olivat kaikki hyvin eritasoisia, mutta heitä yhdisti yksi asia: tarpeena oli käydä uudelleen läpi perusasioita. Valmennusryhmäkin oli onneksi hyvin pieni, vaikka kaikki ratsukot halusivatkin käydä läpi perusasioita, tulisi valmennuksessa näkymään kuiluja ratsukoiden taitotasojen väliltä. Pienen ryhmän kanssa kaikki ratsukot saisi suorittamaan samaa tehtävää, mutta jokainen pystyisi tehdä eri variaatiota tehtävästä. Ensin kuitenkin pyysin ratsukot siirtymään ympyrälle, jotta saisin selville, mihin minkäkin ratsukon kanssa erityisesti keskittyisimme. "Aloitetaan ihan tempon säätelemisellä - teitä on siellä ympyrällä poneja ja hevosia, mutta pitäkää tasaiset välimatkat, eli pyytäkää poneja eteen ja hevosia hidastamaan..." 

Alman kanssa valmennus oli enemmän säätämistä kuin varsinaista kouluratsastusta, ponilta tuntuivat olevan kateissa niin jarru kuin kaasukin. Myös vieras ympäristö näytti ponia häiritsevän, kentän reunalla kukkinut puska osoittautui ponille ylivoimaiseksi, teki Iiris mitä tahansa, ei tamma halunnut sen lähelle astua. Iiris ratsasti hyvin ja napakasti, mutta hän oli siitä huolimatta vaikeuksissa tammansa kanssa, tänään ei ollut Alman päivä. Vasta valmennuksen lopussa hän sai edes pohkeensa kunnolla läpi, niin tahmea Alma oli tänään ollut ratsastajan hyvästä ratsastuksesta (tai yrityksestä) huolimatta.

         

Varusteet

  • Sileällä yleissatula ja aachensuitset kolmipalakuolaimilla. Satulahuovaksi vasemmanpuoleinen pinkkimusta huopa, suojia ei tarvitse laittaa.
  • Esteillä yleissatula ja aachensuitset kolmipalakuolaimilla, sekä halutessaan martingaali! Käytössä oikeannpuoleinen pinkki huopa. Joka jalkaan pinkkiruskeat jännesuojat!
  • Maastoillessa samat kamppeet kun esteillä, paitsi martingaali oltava aina.
  • Loimitus: maalaisjärjellä, sadesäällä sadeloimi ja kovalla pakkasella toppaloimi ulos. Liikutuksen jälkeen fleeceloimi, jos pahasti hionnut.

 


virtuaalitalli, virtuaalihevonen // sim-game stable, sim-game horse
ulkoasu © Hazel, ulkoasun kuvat © ransu.kuvat.fi & Vapaasti by AK

©2019 Huhtalan Yksityistalli - suntuubi.com