Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Esittely

Henkilökunta | Yksityiset

  

Huhtalan Yksityistalli sijaitsee Suomessa, kuten suomenkielisestä nimestä saattaakin arvata. Tallimme on rakennettu vuonna 2000. Se peruskorjattiin kesällä 2016, yksityistallin aloittaessa. Tallissa on yhteensä 25 karsinaa ja hevosia on tällä hetkellä 20. Tallin karsinat ovat 3m x 3m kokoisia ja jokaisesta karsinastamme löytyy juoma-automaatti, suolakivi sekä heinäverkko. Tallin takaosasta löytyy pieni muista karsinoista "eristetty" 5 karsinan oma talli. Tätä paikkaa kutsutaan oritalliksi ja siellä asuvatkin kaikki oriit. Käytämme karsinoiden kuivikkeena hamppua koska, se on todettu parhaaksi vaihtoehdoksi, eikä se pölise. Tallissa on myös pesukarsina, solarium, WC, varustehuone sekä rehuhuone. Varustehuoneessa on hevosten omistajien kaapit ja suitsi- sekä satulatelineet. Tallista, varustehuoneen yhteydestä löytyy myös pieni keittiö, josta löytyy keittiön perustarvikkeet. Varustehuoneen nurkassa asuvat myös tallin kaksi marsua, Tipsu ja Lilli. Niiden silittely on myös sallittua.

Huhtalan maneesissa on kaksi 25m x 50m kokoista kenttää. Maneesin yläosasta löytyy ikkunoita, jotka tuovat sinne luonnonvaloa. Sivussa on katsomo, sekä seinillä peilejä. Maneesi on ilmastoitu ja talvisin lämmitetty. Maneesin pohja on pölisemätöntä hiekkaa. Maneesin toinen kenttä on suunniteltu sopivaksi erityisesti kouluratsastukseen ja toinen enemmän esteratsastukseen. Estekalusto ja kouluaidat löytyvät maneesin puolelta, mutta esteitä on mahdollista käyttää myös kentällä. Maneesin seiniltä löytyvät lyhyen kouluradan kirjaimet. Kävelykoneemme sijaitsee myös maneesin yhteydessä.

Meiltä löytyy myös 40m x 70m kokoinen ulkokenttä. Kentän reunalla on valkoiseksi maalattu siisti puuaita. Reunoilta löytyvät myös pitkän kouluradan kirjaimet. Pohja on samaa hiekkaa mitä maneesissa, mutta kentän pohjaa ei ole suunniteltu mihinkään lajiin vaan se sopii ihan kaikkeen. Kentän päädyssä on pieni katsomo, jonka alta löytyvät muutamat vähän vanhemmat ja kuluneemmat puomit sekä estetolpat. Parempi estekalusto, sekä kouluaidat löytyvät maneesin varastosta.

Tallin ympäristössä on hiekkapohjaisia tarhoja. Tarhoja on yhteensä 15 ja ne ovat suunnilleen 15 x 30m kokoisia. Niissä on valkoiseksi maalatut siistit puuaidat ja lautojen välissä vielä sähkölanka. Osassa tarhoista on myös Tarhoissa pohjana on samaa hyvälaatuista hiekkaa, mitä on myös kentällä ja maneesissa. Tarhoissa on juoma-automaatit tai vesisaavit. Portin kohdalla olevat laudat on vedettävä sivuun sekä sähkölanka avata, jos tarhaan haluaa mennä. Meillä suurin osa hevosista tarhaa yksin, mutta osa myös muutaman hevosen porukoissa.

Tallin lähimetsissä kulkee paljon hyviä maastoreittejä. Täällä ei liiku paljonkaan autoja, edes tiellä, joten siellä voi ihan rauhassa ratsastaa vähän epävarmemman maastoratsun kanssa. Metsäteiden pohjat soveltuvat myös vauhdikkaampaan menoon ja muutamille poluille onkin laitettu valmiiksi pieniä maastoesteitä. Tallin takana on muutamia suuria peltoa, joilla saa myöskin ratsastaa. Osa pelloista on kesäisin laidunkäytössä, mutta ne jotka eivät ole laitumia, ovat ratsastuskäytössä myös kesäisin. Yhdellä pelloistamme on melkein aina esteitä, joita saa mennä hyppäämään. 300 metrin päästä tallista, sijaitsee meidän pieni järvi. Se on matala ja hiekkapohjainen, joten se soveltuu hyvin hevosten uittamiseen ja vaikka uimiseen.

   

Historiaa

Talli rakennettiin 2000-luvun vaihteessa. Se oli aluksi vain ihan pieni, eikä tallissa ollut kuin viidelletoista hevoselle karsinat. Tilan silloinen omistajan oli Marjut Järvi. Tilalla toimi pieni harrastetalli yritys, joka järjesti myös välillä ratsastustunteja, kun ratsastajia löytyi. Maneesia ei tällöin ollut ja kenttäkin oli paljon pienempi. Tallissa asui silloisen omistan muutamat omat hevoset sekä hänen tuttujensa hevosia, joilla hän sitten piti tunteja. Yritys ei kuitenkaan oikein kannattanut, joten toiminta muotoa muutettiin niin, että talli muuttui enemmän ratsastuskoulumaiseksi. Tässä vaiheessa talli oli useaan otteeseen täynnä ja laajentamistakin suunniteltiin, mutta rahat eivät antaneet myöden.

Tilalla toiminut ratsastuskouluyritys lopetti ja talli myytiin, rahaongelmien ja kannattavuuden seurauksena. Marjut Järvi myi tallin Johanna Kivikolle vuonna 2004, joka halusi laittaa tallin hieman uuteen uskoon, paremman kannattavuuden takia. Kesällä 2005 tallia laajennettiin viidellä karsinalla ja varustehuone tuli nykyiseen kokoonsa. Samaan aikaan myös kenttä laajennettiin nykyisen kokoiseksi. Tarhat olivat myös jo melko kulahtaneita, joten niitäkin remontoitiin. Uusi omistaja piti paikalla yksityistallia ja ratsutti nuoria hevosia. Tällöin talli oli melko tyhjillään kokoajan, eikä kesäisinkään laidunkausina talli ollut koskaan täynnä. Johanna Kivikko oli luonteeltaan erittäin itsepäinen ja hieman ylimielinen. Hän myös suuttui, jos joku ei tehnyt niin kuin hän käski. Talli oli silloin melko pahamaineinen, juuri tuon omistajan takia.

Kivikon talli-nimellä toiminut yritys kuitenkin lopetti siinä 2009 kesällä, kun asiakkaita ei riittänyt ja paikasta oli tullut huonomaineinen. Johannan omat hevoset asuivat tallissa vielä muutaman vuoden, mutta kolmelle hevoselle liian suuren tallin pito yksin alkoi käydä melko raskaaksi, joten Johanna ja hevoset muuttivat pienemmän tilalle ja paikka tuli taas myyntiin. Tällä kertaa tilan osti Satu Saarivaara ja hän aloitti Satumaa-nimisen ratsastuskoulun pidon. Tilalle rakennettiin 2010 maneesi, joka on nykyäänkin lähes samanlainen. Ratsastuskoulu oli yksi alueen suosituimmista ja se menestyikin ihan hyvin, mutta vuonna 2013 useamman hevosen sairastelujen vuoksi omistajan varallisuustilanne muuttui huonoksi ja samaan aikaan ratsastuskoulu oli menettämässä asiakkaitaan epärehellisen ja ilkeän ratsastuksenopettajan vuoksi. Satumaan Ratsastuskoulu lopetti syksyllä 2014 ja siinä vaiheessa paikka eli hetken hiljaiseloa. Talvi oli melko hiljaista ja vain muutama lopettaneen ratsastuskoulun hevonen, jotka eivät olleet menneet kaupaksi, asuivat tallissa. Keväällä tunnelin päässä näkyi valoa ja Satu yritti perustaa uudelleen hieman pienemmän harrastetallin, mutta se haave kaatui heti taloudellisiin syihin.

Vuonna 2015, joulukuussa talli tuli vielä kerran ja toistaiseksi ainakin viimeisen kerran myyntiin. Tilan osti paikan nykyinen omistaja Iiris. Iiriksellä oli muutama welshponi, tamma ja sen orivarsa ja ne muuttivat talliin. Iiriksen alkuperäisenä Kevään aikana talli laajennettiin täysin nykyiseen kokoonsa ja paikkoja remontoitiin. Kesän alussa talliin ostettiin muutaman siitostamma sekä jalostusori ja pieni kasvatustoiminta aloitettiin. Kesä meni siinä sitten poneillessa ja kilpailuja järjestäessä, mutta syksyllä talliin saapuivat muutamat ulkopuoliset asukkaat ja kasvatustoiminta siirtyi ponit mukanaan Aderyniin. Iiris osti itselleen Huhtalaan muutaman harraste-kilpahevosen ja niillä hän kilpaileekin pikkukisoissa. Nykyään toimintaon kääntynyt lähes päälaelleen, koska Iiriksen kaksi ponia sekä 18 yksityistä hevosta asuvat tallissa.

 


Maneesin ja tallin kuvat © http://lasikuu.net/vapaasti/
Kentän kuva © Vapaasti by AK
Suitsi, järvi ja heinä kuvat © VRL-12950

virtuaalitalli, virtuaalihevonen // sim-game stable, sim-game horse
ulkoasu © Hazel, ulkoasun kuvat © ransu.kuvat.fi & Vapaasti by AK

©2019 Huhtalan Yksityistalli - suntuubi.com